Bitcoins gratis

Gratis bitcoins

Beginnen met beleggen: hoeveel rendement kun je verwachten?

Beleggen is een aanlokkelijke bezigheid. Je kent vast de vele succesverhalen die je op verjaardagen of via sociale media tegemoet komen. Niet gek dat mensen willen gaan beleggen om diezelfde successen te boeken. Maar hoeveel rendement mag je nu echt verwachten?
Het verschilt van persoon tot persoon in hoeveel risico je wil nemen, maar aan risico’s kleven doorgaans wel hogere rendementen. In dit artikel zetten we het voor je uit. Zo kun jij voor jezelf bepalen welk risico je wil lopen en tegen welk rendement.

Hoge risico’s, hoge rendementen
Een stelregel in het beleggen is dat hoge rendementen passend zijn bij hoge risico’s. Dat is heel logisch. Want als je op lage risico’s hoge rendementen zou behalen, zouden wel veel meer mensen aan het beleggen zijn gegaan en stinkend rijk zijn geworden. Je moet er dus wat voor over hebben om veel winst te maken. Een hoog risico kan ertoe leiden dat je een deel van je vermogen en bezittingen kwijt raakt. Je moet daar als belegger altijd op ingesteld zijn. Een belegging hoeft immers niet zo uit te pakken zoals jij voor ogen hebt. Een goede afstand van wat je gaat doen kan je helpen om een juist rendement en juist risico in te schatten. Ook het volgen van het nieuws kan je helpen om betere besluiten te nemen.

Lage risico’s, lage rendement
Een laag risico leidt dan automatisch tot een laag rendement. Een laag rendement is misschien niet wat je zoekt, omdat je geen duizenden euro’s winst uit je beleggingen zal halen (tenzij je heel veel geld investeert). Anderzijds is het wel een veilige manier van beleggen. Veilig in die zin van het woord dat je er enorm veel van leert en dus goed af kan tasten wat je in het vervolg kan gaan doen. Je kan het lage risico steeds hoger laten oplopen, tot je op een rendement en risico zit waar jij je goed bij voelt.

Hoog rendement op cryptovaluta
Een voorbeeld van een investering qua beleggen die een hoog rendement met zich meeneemt is het beleggen in cryptovaluta. Wanneer je tien jaar geleden duizend euro in de bitcoin had gestopt, was je nu tien keer miljonair geweest. Want de bitcoin – het bekendste en eerste voorbeeld van digitale valuta – is 100.000 keer in haar waarde gegroeid. Van € 0,06 per bitcoin is de waarde nu ver over de € 6.000 per bitcoin heen en wordt de bitcoin in kleinere eenheden (bitcoincenten) uitgegeven om nog meer mensen te laten investeren. Maar het risico is bij deze cryptovaluta ook enorm. Net als de koerswisselingen. Per minuut kan een verschil van honderden tot zelfs duizenden euro’s zijn. Optimisten zien het goed in voor de bitcoin en verwachten een nog hogere waarde. Maar critici zijn bang dat de zeepbel elk moment uit elkaar kan spatten.

Hoog risico tegenover forse winst
Een forse winst komt voort uit een hoog risico. Dat betekent dus dat je met heel veel geld aan het beleggen kunt blijven en je vermogen dus als een olievlek kunt laten uitdijen. Dat is dan ook wat veel beleggers doen. Op een gegeven moment stoppen ze wel een deel van de winst in hun zak, maar met de rest gaan ze gewoon – gecontroleerd – verder. En dat is precies wat een goede belegger doet: aftasten wat de mogelijkheden zijn, maar deels op safe spelen.

Wat is het beste?
Het beste is om je te laten leiden door je eigen gevoel en ervaring. Ga beginnen met lage rendementen en instapkosten en zorg dat je steeds meer grip op je portefeuille krijgt. Daardoor krijg je meer mogelijkheden en forsere winst. Op een gegeven moment moet je voor jezelf een target hebben. Zoveel geld als je nodig hebt om rustig te kunnen leven, zonder dat je je nog zorgen moet maken.